Zsiadłe mleko to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Nasz zakwas to
właśnie takie mleko. Idealny na letnie dni. Powstaje z mleka pasteryzowanego,
które szczepi się żywymi kulturami bakterii. Ma gęstą konsystencję i kremowy,
lekko kwaskowaty smak.
Waga: 0,425 g
Posmakuj:
Truskawki, maliny lub jagody
zmiksuj z 2 łyżkami miodu i Zakwasem z Jezierzyc. Pyszny koktajl będzie idealny
na drugie śniadanie. W upalne dni schłodź go przed podaniem.
Jezierzycki
Zakwas (zsiadłe mleko)
Żywe kultury bakterii, które znajdują w tym produktach,
zapobiegają biegunkom, wzdęciom i zaparciom. Są szczególnie polecane osobom,
stosujących antybiotyki, gdyż te leki oprócz chorobotwórczych mikrobów zabijają
też nasze bakterie jelitowe. Produkty mleczne
pozwalają florze jelitowej się zregenerować. Sprawiają, że jelita są
lepiej chronione przed infekcjami, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zatruć
pokarmowych. Poza tym bakterie te chronią przed rozwojem choroby wrzodowej żołądka
i dwunastnicy, spowodowanej m.in. nadmiernym używaniem
niesteroidowych leków przeciwzapalnych, np. kwasu acetylosalicylowego
(obecnego w aspirynie czy polopirynie).
Proces produkcji:
Zsiadłe mleko uzyskujemy z mleka pasteryzowanego zaszczepionego żywymi
kulturami bakterii, bez dodatków konserwujących i zapachowych.
Pozostałe
informacje:
Zawartość
tłuszczu: 0,8 %
Warunki
przechowywania: przechowywać w temp. 2-8 °C
Termin
przydatności do spożycia: 7 dni
Opakowanie
jednostkowe: butelka 425 g